Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Η Ελλάδα δεν είναι, - δεν μπορεί να είναι – ξέφραγο αμπέλι. Η πάταξη της λαθρομετανάστευσης είναι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τις επιπτώσεις της χαλάρωσης στα σύνορα τις βιώνουμε όλοι καθημερινά στις γειτονιές μας: Ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή, υποβάθμιση ποιότητας ζωής, παραβατική – ενδεχομένως – συμπεριφορά.
Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα στη ρίζα του. Άφησε να διογκωθεί η λαθρομετανάστευση, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο Δήμο Αθηναίων να είναι αβίωτη. Όλοι ζούμε καθημερινά στο κέντρο, αλλά και στα επιμέρους δημοτικά διαμερίσματα, μια χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση της ζωής μας.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να έχουμε ισχυρά σύνορα. Μόνον έτσι εξασφαλίζεται η ομαλή κοινωνική ζωή στην Ελλάδα. Ισχυρά σύνορα σημαίνει:
α) Κατάλληλα εκπαιδευμένο διωκτικό προσωπικό
β) Λειτουργική κατανομή των συνοριοφυλάκων κατά μήκος των συνόρων της χώρας.
γ) Γενναία αύξηση στον τεχνολογικό εξοπλισμό των συνοριοφυλάκων.
δ) Εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη, όχι απλά και μόνο με συχνές περιπολίες αστυνομικών στους δρόμους, αλλά κυρίως με την ταχεία αντίδραση και πάταξη εκ μέρους της Αστυνομίας των παραβατικών συμπεριφορών.
Η φύλαξη των συνόρων δε σημαίνει όμως μόνο λειτουργική ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών. Σημαίνει κυρίως πάταξη της διαφθοράς που παρατηρείται στην συνοριοφύλαξη της χώρας, είτε θαλάσσια είτε στην ξηρά. Το κράτος πρέπει να δείχνει και να είναι ισχυρό και αμείλικτο, όχι μόνο απέναντι στη λαθρομετανάστευση, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς που επιτρέπουν την ανάπτυξη της λαθρομετανάστευσης ή επενδύουν σε αυτήν για ίδιο όφελος. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι υποθέσεις κρατικών οργάνων, οι οποίοι έχει καταγγελθεί ότι εμπλέκονται σε διακίνηση λαθρομεταναστών. Άρα ο συνδυασμός της δράσης πρέπει να είναι: Ισχυρό, αλλά παράλληλα και αδιάφθορο κράτος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ζωή και η περιουσία των πολιτών. Προϋπόθεση δε αναγκαία και ικανή είναι ο συνεχής και αδιάλειπτος έλεγχος των προϊσταμένων οργάνων επί των προϊσταμένων ως προς την εφαρμογή του νόμου για τη λαθρομετανάστευση.
Ως προς τον αλλοδαπό, ο οποίος καταδιωγμένος από τη χώρα του, λόγω πολέμων (εμφυλίων ή μη), φυσικών καταστροφών ή συρράξεων, ζητά καταφύγιο στην Ελλάδα, η πολιτική μας μία μόνο μπορεί να είναι: Εφόσον σέβεται το νόμο, να ευνοούμε την ομαλή κοινωνική του ένταξη και ενσωμάτωση στον οικονομικό ιστό της χώρας.


  1. Αφαίρεση της αρμοδιότητας εξέτασης αιτημάτων πολιτικού ασύλου από την Αστυνομία και απόδοσή της στην Περιφέρεια.
  2. Επιτάχυνση (στα πλαίσια που ορίζει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων πολιτικού ασύλου, στα πλαίσια που ορίζουν οι κοινοτικές οδηγίες (τις οποίες ενσωμάτωσε η Ελλάδα εκπρόθεσμα) και οι διεθνείς της συμβάσεις και υποχρεώσεις.
  3. Αποκεντρωμένη και ευάριθμη απόσπαση – στελέχωση αστυνομικών υπαλλήλων στα υπάρχοντα Τμήματα Αλλοδαπών (ιδιαίτερα της Αττικής) και ειδική εκπαίδευσή τους.
  4. Εξορθολογισμός του συστήματος υποβολής αιτήματος πολιτικού ασύλου.
  5. Διεθνής συνεργασία με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
  6. Αποτροπή δημιουργίας «γκέτο» με ομαλή κοινωνική ένταξη των αιτούντων πολιτικό άσυλο μέχρι τη οριστική απόφαση επί του αιτήματός τους. Χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων με διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων.
  7. Πάνω απ’ όλα: Πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου