Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Όλες οι εκθέσεις των ειδικών  καταλήγουν στο ένα συμπέρασμα: οτι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της χρεωκοπίας. Αποτελεί αδιαμφισβητητο γεγονός ότι όλα τα οικονομικά δεδομένα της χώρας: οι εξαγωγές, η βιομηχανία, οι κατασκευές, οι επενδύσεις αλλά και ο τουρισμός,  βρίσκονται σε ύφεση. Ζούμε λοιπόν τη βαθιά χρεοκοπία πολιτικών του παρελθόντος  που στηρίχθηκαν  στην απογραφή, και οδήγησαν σε μεγάλες περικοπές στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, σε απώλειες πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ, σε καθυστερήσεις στην έναρξη προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης και επενδύσεων. Εαν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και η διεθνής οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη,  τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα. 
Ήλθε η ώρα να  υλοποιήθούν νέες  προτάσεις στα  οικονομικά. Προτάσεις που να έχουν ως φιλοσοφία την μείωση του δημοσιονομικού έλλειμματος, την  αύξηση της αποδοτικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση της παραγωγικότητας στο βιομηχανικό και αγροτικό τομέα, στους συγχρόνους τεχνολογικούς τομείς και στην πράσινη ανάπτυξη. Χρειάζεται ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας μέσω του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, του επανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ, των  επενδύσεων στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, και των μεγάλων αλλαγών στη δημόσια διοίκηση. Πρέπει να προωθήθει μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση που θα απαλύνει τις ανισότητες.
 Η Ελλάδα αύριο, οφείλει να είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη, ανεξάρτητη, διαφορετική, κοινωνική και οικολογική. Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί  το κύρος της χώρας στις διεθνείς αγορές και την Ευρωπαική Ένωση, ώστε να δωθεί έδαφος νέων επενδύσεων.  Για να είναι αυτή η προσπάθεια αποτελεσματική πρέπει  όλοι να είμαστε συμμέτοχοι και ενωμένοι. Βασική απαίτηση πια, είναι η εγγύηση για διαφάνεια, αξιοπιστία και δικαιοσύνη στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου